Wat moet de werkgever doen bij het vermoeden van diefstal door de werknemer?

Bij een vermoeden van diefstal, is het belangrijk om bewijsmateriaal veilig te stellen. Onderzoek kan bijvoorbeeld door intensievere kascontroles of uitlezen van het autovolgsysteem in de bedrijfswagen. Bij een harde verdenking mag de werkgever verder gaan, een bedrijfsrechercheur inschakelen bijvoorbeeld of een verborgen camera plaatsen. Dit zijn uiterste middelen en aan strenge regels gebonden. De regels voor cameratoezicht en bedrijfsrecherche zijn te vinden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Toon de opnamen bij een eventueel ontslag aan de dader.
Confronteer de medewerker met het bewijs in een gesprek en laat hem daarna ook zelf het woord doen. Oók als klip en klaar is dat de werknemer heeft gedaan waarvan hij wordt beschuldigd, moet hij hiervoor de gelegenheid krijgen. Hoor en wederhoor is in dit soort zaken heel belangrijk. Direct na het gesprek moet de inhoud van het gesprek worden vastgelegd. Van belang is dat alles duidelijk en precies wordt omschreven. Een korte strafrechtelijke term als 'diefstal' of 'hij heeft gestolen' voldoet niet, omdat het heel belangrijk is dat de werknemer bij een eventueel ontslag de reden goed uitgelegd heeft gekregen.
De toon van het gesprek is belangrijk. Vanwege het machtsverschil mag een werknemer zich niet onder druk gezet voelen om een schuldbekentenis te ondertekenen. Zo draaide de rechter een schuldbekentenis terug van een (V&D-)werkneemster waarin zij bekende voor 115 duizend euro te hebben gestolen. De werkgever had de werkneemster niet op de consequenties gewezen. Bovendien was niet duidelijk of het schadebedrag correct berekend was. Wees dus zeer zorgvuldig met het opstellen van een schuldbekentenis.
Probeer een regeling te treffen met de werknemer over terugbetaling van het gestolen bedrag en leg de afspraak schriftelijk vast. Ook de onderzoekskosten (van bijvoorbeeld een bedrijfsdetective) kunnen in sommige gevallen worden verhaald op de werknemer. Dat moeten dan wel redelijke kosten zijn en zij moeten aantoonbaar zijn. De kosten kunnen op verschillende manier teruggehaald worden: via een ontbindingsvergoeding (als werkgever), een verrekening met het salaris, een vordering bij de kantonrechter of een voeging als benadeelde in een eventuele strafzaak.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 267 vragen en antwoorden over Facility Management.