Onder welke voorwaarden is na diefstal ontslag op staande voet mogelijk?

Voor ontslag op staande voet is een dringende reden nodig. Diefstal is meestal zo’n dringende reden. In het verleden beoordeelde de rechter zelfs ‘bagateldelicten’ als het wegnemen van een pakje shag of een zalmsalade die over de datum was, als dringend genoeg. Voorwaarde is wel dat dit zero-tolerancebeleid bij de werknemers bekend is. Ook speelt mee of iemand in zijn functie een grote verantwoordelijkheid heeft, zoals een kassamedewerker of financieel medewerker.
Is de reden dringend genoeg, dan moet een ontslag op staande voet nog aan andere voorwaarden voldoen. Zo moet de ontslaggrond goed te bewijzen zijn. Van de campingmedewerker die een fooi van 50 euro 'vergat' in de fooienpot te stoppen werd het ontslag op staande voet teruggedraaid. De rechter achtte kwade opzet niet bewezen. Ook iemands persoonlijke achtergrond weegt mee bij de rechter. Ontslag op staande voet is een ingrijpende maatregel, omdat de werknemer niet alleen ontslagen wordt, maar ook werkloosheidsrechten en loondoorbetaling verspeelt en het etiket ‘dief’ opgeplakt krijgt. Zo draaide de rechter het ontslag terug van een Action-medewerkster die een zakje chips in de winkel had opgegeten. Voor een alleenstaande moeder met een onbesmette staat van dienst vond de rechter een waarschuwing beter op zijn plaats. Tot slot moet de werkgever het ontslag 'onverwijld' geven en de reden direct meedelen ('mededelingseis'). Wel is er bij een vermoeden van diefstal nog tijd voor een onderzoek, waarbij de werknemer op non-actief wordt gesteld. Dit onderzoek moet dan wel snel gebeuren.
Voor ontslag op staande voet moet de werkgever kortom wel heel zeker van zijn zaak zijn. Soms kan een dienstverband beëindigen met wederzijds goedvinden voor beide partijen voordeliger zijn – in de meeste gevallen zonder dat aan de werknemer een beëindigingsvergoeding wordt toegekend. De werknemer kan wellicht nog aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering. En de werkgever omzeilt een kostbare procedure over het ontslag op staande voet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 267 vragen en antwoorden over Facility Management.