Hoe ga je bij kantoorinnovatie om met territoriumdrift van medewerkers?

Mensen hebben de neiging een gebied af te bakenen als eigen territorium, daar hecht men waarde aan. Bij veel organisaties wordt in de discussie rondom kantoorinnovatie een kamerkantoor met hand en tand verdedigd. Veel mensen denken dat zijn of haar productiviteit het best gewaarborgd is door een eigen gebied af te bakenen, liefst achter gesloten deuren, waar men rustig en veilig kan werken.
Maar werken bestaat uit heel veel aspecten, waarvan het hebben van een eigen kamer of eigen werkplek slechts één facet is. Kunnen kiezen waar en met wie men aan iets werkt, de ideale omgeving gebruiken die past bij de activiteit en de stemming van dat moment, kan ook heel waardevol zijn. Wel dient de mens een gevoel van veiligheid te ervaren en daar dient de werkomgeving in te voorzien. Dat kan echter op veel meer manieren vorm krijgen dan alleen het dichttrekken van een deur of het beschikken over een eigen plant op hydrocultuur. Daar komt bij dat de nieuwe werkwijze goed begeleid dient te worden. Een veel gehoord argument is dat men tijdens de werkzaamheden even van zijn plaats is om vervolgens eind van de dag terug te komen. Functies waarbij de hectiek van de dag regeert dienen extra aandacht te krijgen, zodat een cleandesk policy ook een kans van slagen heeft.
Om een vruchtbare discussie te voeren rondom kantoorinnovatie zal er geen bedreiging vanuit moeten gaan. Bij gebrek aan respect en het gevoel niet voor vol te worden aangezien zal men zich immers juist vastklampen aan de oude zekerheid van het territorium. Door betrokkenheid en inbreng van medewerkers serieus te nemen wordt de haalbaarheidskans om innovatie succesvol door te voeren aanzienlijk vergroot. Een praktische oplossing kan zijn om de individuele territoriumdrift op te vangen in een groepsterritorium. Denk bijvoorbeeld aan een duidelijke identiteit per team, zone of afdeling en een kenmerkende sfeer voor bepaalde informele hoeken, het restaurant of de entree van een gebouw.
Mensen zelf laten inzien dat zij in plaats van minder eigenlijk meer krijgen, is ook een tactiek. Dit gaat echter alleen maar op wanneer dat ook werkelijk het geval is. Hoe gaat de totale kantoorinnovatieve omgeving eruit zien? Wat biedt deze omgeving voor het team en het individu?
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 267 vragen en antwoorden over Facility Management.