Welke strategische risico's en valkuilen zijn verbonden aan maincontracting?

Risico's en valkuilen aangaande maincontracting bevinden zich met name in de volgende gebieden:
  1. Aan de maincontractor 'overgeleverd' raken. Doordat de organisatie alle facilitaire dienstverlening inclusief management heeft uitbesteed aan een maincontractor bestaat het gevaar dat zij met 'handen en voeten' gebonden is aan deze partij. Belangrijkste remedies zijn het stapsgewijs 'toegroeien' naar maincontracting, het opbouwen van een 'partnerschap' en vertrouwensband, het behouden van de regiefunctie, een gedegen contract (met bonus / malus systeem, bij voldoende respectievelijk onder presteren) en een onafhankelijke beoordeling van de uitvoering van het contract.
  2. Maincontracting niet als afgeleide van de totale organisatiestrategie te beschouwen. Facilitaire dienstverlening en de vorm waarin het uitgevoerd wordt, moet ondersteunend zijn aan het primaire proces. Maincontracting kan geen doel op zich zijn, maar dient een logisch gevolg voortkomende uit de organisatiestrategie te zijn.
  3. Maincontracting met name als korte termijn kostenbesparingsinstrument zien. Deze vorm van uitbesteden is geen korte termijn strategie. Het betreft een strategisch proces waarin - mogelijk - geleidelijk besparingen kunnen worden behaald.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 267 vragen en antwoorden over Facility Management.