Met welke facilitaire kosten per werkplek per fte kan worden gerekend?

De NFC Index Kantoren 2020 laat zien dat de gemiddelde facilitaire kosten per werkplek per m2 per jaar €  487,90 (excl. btw) bedragen*. De index is ten opzichte van 2019 vrijwel onveranderd. Het vloeroppervlak per werkplek steeg met 1,5% naar 20,1 m² vvo.

Het gemiddelde serviceniveau, gemeten over de dienstverlening bij Gebouw & Infrastructuur en Mens en Organisatie, bedraagt respectievelijk 5,9 en 5,7 op een schaal van 1 tot 10.
De kosten voor Gebouw & Infrastructuur over het geheel een lichte daling laten zien. Onderliggend zijn er met name lagere kosten voor Accommodatie en hogere kosten voor Tactisch Management en Schoonmaak. De kosten voor Mens en Organisatie dalen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een duidelijke daling bij Document Management. De kosten voor Tactisch Management en Restaurant en Automaten laten een stijging zien.

De ICT-kosten laten eveneens een stijging zien. Binnen deze kostensoorten zien we met name hogere kosten voor de ICT Service Desk naast een toenemende implementatie van de cloudwerkplek. Dit zorgt voor hogere kosten voor Werkplekbeheer en lagere kosten op Centrale & Gedistribueerde Diensten.

Er is een duidelijke toename zichtbaar in de kosten voor Strategisch Management en functies die met name wordt veroorzaakt door hogere kosten voor Duurzaamheid, Kwaliteit, FM Service Desk en Inkoop.

*) Dit is per verhuurbaar vloeropppervlak (vvo). De NFC-index noemt in tegenstelling tot voorgaande jaren geen totaalbedragen, omdat de introductie van vernieuwde (tijdelijke werkplekken niet meer passen in de oude definities, waardoor geen goed vergelijk meer mogelijk is. Dit heeft gevolgen voor de toepasbaarheid van de ratio kosten per werkplek voor publicaties. Sinds 2016 hanteert NFC Index voor de NFC Index ® Kantoren de ratio kosten per m2 vvo.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 267 vragen en antwoorden over Facility Management.