Is er een verzekeringsrisico bij het ontbreken van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) laten uitvoeren?

Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt en de betreffende organisatie blijkt geen of een onvolledige RI&E te hebben, dan kan de verzekering ook weigeren om uit te keren.
Een verzekeringsmaatschappij kan in haar voorwaarden hebben opgenomen dat een werkgever een actuele RI&E hoort te hebben, die ook wordt nageleefd. Als de werkgever die niet heeft, deze onvolledig is of niet kan bewijzen dat er op de gewenste manier mee wordt gewerkt, kan de verzekeraar besluiten slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet uit te keren. Dat geldt voor aansprakelijkheid, maar het kan ook een rol spelen bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar kan in de algemene voorwaarden een verhoogd eigen risico opnemen als iemand uitvalt met klachten die wél in de RI&E staan, terwijl de oplossingen uit het plan van aanpak niet worden gebruikt.
De organisatie loopt bij het ontbreken van een volledige RI&E dubbel financieel risico. Een arbeidsongeval moet de organisatie melden aan de Inspectie SZW. Als deze constateert dat de organisatie bepaalde risico’s slecht heeft afgedekt of daar te gemakkelijk mee is omgegaan, dan kan de Inspectie een boete opleggen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 267 vragen en antwoorden over Facility Management.