Kan iemand, die directeur wordt van een financieel zwakke vennootschap, aansprakelijk zijn als die organisatie kort daarop toch failliet wordt verklaard?

Het bestuur van een vennootschap is in beginsel niet aansprakelijk voor de schulden van die vennootschap. Dit is anders, indien het bestuur persoonlijk onrechtmatig handelt ten opzichte van een crediteur of er andere (uitzonderlijke) redenen zijn voor doorbraak van aansprakelijkheid, zoals wanbeleid / onbehoorlijk bestuur. Een nieuwe directeur kan niet verantwoordelijk of aansprakelijk worden gehouden voor het wanbeleid van zijn voorgangers. Aansprakelijkheid heeft derhalve geen terugwerkende kracht. Wel kan de nieuwe bestuurder aansprakelijk worden als hij het wanbeleid van zijn voorgangers voortzet.
Een andere reden voor aansprakelijkheid kan zijn het doordraaien van de onderneming terwijl de bestuurder zou moeten weten dat er feitelijk sprake is van een faillissementssituatie. Als van zo'n faillissementssituatie sprake is, moet de nieuwe bestuurder direct vanaf zijn aantreden dus zeer voorzichtig zijn. Wel geldt natuurlijk dat een financieel lastige situatie nog geen faillissementssituatie is. De nieuwe bestuurder wordt immers juist vaak aangesteld om de kar weer vlot te trekken.
Let u ook op de verplichting tot deponering van jaarstukken bij de Kamer van Koophandel: vanaf zijn aantreden is de nieuwe bestuurder daarvoor direct verantwoordelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Faillissement en Surseance.