Wat houdt het retentierecht in?

Een administratiekantoor of een andere tussenpersoon kan de administratie van een failliete organisatie onder zich houden door zich te beroepen op het retentierecht. De curator mag de boekhouding in dit geval niet inzien. Per 1 juli 2017 is deze regeling door de inwerkingtreding van de Wet versterking positie curator vervallen.
De Wet versterking positie curator zorgt er in eerste instantie voor dat de curator een sterkere positie krijgt. Dit betekent ook dat een organisatie verplicht is de curator van alle nodige informatie te voorzien als dit nodig is. Deze verplichting geldt ook voor derden, waaronder administratiekantoren. Door de wetswijziging mag een administratiekantoor zich vanaf 1 juli 2017 echter niet meer op het retentierecht beroepen als de curator deze derde partij verzoekt om de administratie te overhandigen.
De curator kan de druk om de administratie af te geven opvoeren: hij kan de rechter vragen een dwangsom op te leggen als een derde de administratie weigert af te geven. Betaalde dwangsommen vallen in de faillissementsboedel.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Faillissement en Surseance.