Welke verschillen zijn er tussen banken en andere financiers, zoals kleine gespecialiseerde banken, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, verzekeraars en participatiemaatschappijen?

De optiek van deze financiers is vaak een geheel andere dan die van de algemene banken. Waar algemene banken hun beleid primair richten op het zo weinig mogelijk risico lopen, zijn de andere financiers meer gecharmeerd van een goede debiteur en een rustige belegging. Toch moeten er ook kanttekeningen geplaatst worden. Zo zal een kleinere gespecialiseerde bank, bijvoorbeeld in onroerend goed, altijd willen samenwerken met een algemene bank omdat niet alle andere benodigde financieringsinstrumenten verstrekt kunnen worden. Wel een hypothecaire geldlening, maar geen rekening-courantkrediet, bijvoorbeeld.
Ontwikkelingsmaatschappijen willen altijd een aandelenparticipatie. Bedacht moet worden dat bij uittreding of uitkoop een forse prijs betaald zal moeten worden. Weliswaar zijn deze instellingen opgericht ter bevordering en stimulering van de werkgelegenheid, maar in de praktijk blijkt dat winstbejag ook bij hen sterk is ontwikkeld.
Verzekeraars zijn veelal kritisch en selectief in hun acceptatiebeleid. Een duidelijk pluspunt bij de aflossingsconstructie, vaak een polis van levensverzekeringen, is het niet meenemen van de afschrijvingen bij het vaststellen van de aflossingscapaciteit. Dit gebeurt wel door algemene banken. Dit vergroot binnen de onderneming de cashflow.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Faillissement en Surseance.