Onder welke voorwaarden kan een beroep worden gedaan op de WHOA?

Om gebruik te maken van de WHOA is het van belang dat de onderneming te maken heeft met een te hoge schuldenlast waardoor deze niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Tegelijkertijd is de onderneming nog wel levensvatbaar nadat de schuldsanering heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld doordat niet levensvatbare onderdelen worden afgestoten. Twee voorbeelden ter verduidelijking: Een autobedrijf heeft zowel een verkoop- als reparatieafdeling. De verkoopafdeling is niet meer levensvatbaar, de reparatie-afdeling wel. Of: een keten van winkels in kleding heeft fysieke winkels en een webwinkel. De fysieke winkels zijn niet meer levensvatbaar, de webwinkel wel.
Een tweede voorwaarde betreft het feit dat de schuldeisers bij een WHOA-akkoord beter af zijn dan bij een faillissement.
Een derde voorwaarde is dat de concurrente schuldeisers tenminste 20% van de oorspronkelijke schuld in contanten dienen te ontvangen. Een aanbod van een lager percentage is in sommige gevallen mogelijk, maar dient nadrukkelijk te worden toegelicht.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Faillissement en Surseance.