Hoe staan werkgevers tegenover 50 plussers?

Bij veel organisaties leven vooroordelen tegenover oudere werknemers. Bijvoorbeeld dat ze minder productief zijn, meer verzuimen, niet flexibel zijn en veel weerstand tegen veranderingen hebben. Daarnaast is er door de generatiekloof een kans op onbegrip en versterking van stereotyperingen. Ouderen en jongeren denken bijvoorbeeld anders over zaken als inzet en zich ziek melden. Positieve gedachtes over ouderen zijn dat ze meer loyaliteit tonen en veiliger en nauwkeuriger werken.
Uit geen enkel onderzoek blijkt dat ouderen minder productief zijn. Integendeel, uit een onderzoek van TNO Arbeid in 2002 bleek dat oudere werknemers meer gemotiveerd en betrokken zijn bij hun werk. Ze hebben wel meer gezondheidsproblemen dan jongere collega’s en een hogere kans op verzuim. Oudere werknemers verzuimen minder vaak dan jongere werknemers, maar de verzuimduur is wel langer. Daarnaast hebben ze meer hersteltijd nodig na belasting.
Of dit zich daadwerkelijk gaat voordoen is nog maar de vraag. Ouderen beschikken namelijk over compenserend vermogen, door de vele kennis en ervaring die ze hebben opgebouwd. Zij reageren bijvoorbeeld minder snel maar maken ook minder fouten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.