Hoe kan een werkgever alcohol- en drugsbeleid in de praktijk vorm geven?

Het voormalige Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering (NIGZ) geeft de volgende richtlijnen:
  1. Regels - Veelal wordt als algemeen uitgangspunt gesteld dat alcohol- en drugsgebruik in werktijd en alcohol- en drugsbezit op de werkplek niet zijn toegestaan. Uitzonderingen op de regel, zoals een kerstborrel, dienen te worden beschreven. Ook het gebruik van blaastesten moet zorgvuldig worden besproken met werknemers en leidinggevenden en opgenomen worden in de regels.
  2. Sancties - Preventie en begeleiding ontvangt men niet vrijblijvend. Op langdurig disfunctioneren en het niet nakomen van afspraken zullen sancties moeten staan. Deze kunnen bestaan uit mondelinge en schriftelijke waarschuwingen, het inhouden van vakantiedagen, overplaatsing, schorsing en zelfs ontslag.
  3. Voorlichting en scholing over alcohol, drugs en werk en communicatie over de regels. De inhoud van het beleid en de argumenten daarvoor moeten aan de werknemers bekend worden gemaakt. Dit kan door middel van voorlichting, bijvoorbeeld door folders en brochures uit te delen en voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. Daarnaast is training voor leidinggevenden en personeelsfunctionarissen in het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van disfunctioneren gewenst.
  4. Begeleiding, herkenning van het probleem, en hulp - Er moet worden vastgelegd hoe er wordt gehandeld bij probleemdrinken of problematisch drugsgebruik. De werknemer met het alcohol- en/of drugsprobleem zal de motivatie moeten opbouwen om zijn drinkgedrag te veranderen. Dit motiveren kan gebeuren door bijvoorbeeld de bedrijfsarts in de organisatie of door externe deskundigen. Hulpverlening vindt vrijwel altijd plaats in daartoe gespecialiseerde instellingen. Bij verwijzing naar deze instellingen moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over procedures, behandelplan en rapportage. Het alcohol- en drugsbeleidbeleid heeft als uitgangspunt dat werknemers na behandeling kunnen terugkeren in het arbeidsproces.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.