Welke bepalingen kan een werkgever in een alcohol- en drugsreglement opnemen?

De wet geeft werkgevers ruimte om regels te stellen rond alcohol- of drugsgebruik. Voorbeelden van een in een reglement op te nemene bepalingen zijn: 
  1. Het is de werknemer verboden om tijdens de uitoefening van de werkzaamheden onder invloed van alcohol of drugs (verdovende middelen) te zijn, dan wel drugs (verdovende middelen) in het bezit te hebben of deze te verhandelen.
  2. Het is werknemers met een leaseauto verboden om te rijden onder invloed van alcohol of drugs (verdovende middelen). De werkgever adviseert alle overige werknemers om niet te rijden onder invloed van alcohol of drugs (verdovende middelen).
  3. Overtreding van deze regels kan leiden tot schorsing of ontslag en bij zware overtreding zelfs tot ontslag op staande voet.
  4. Indien de werknemer een alcohol- of drugsprobleem heeft is de werkgever zeer bereid om hulp te bieden in de vorm van therapie (ontwenningskliniek of andere instanties) om te ondersteunen in het herstelproces. Gegeven is daarbij wel dat de Werknemer het probleem erkent en actief aan het herstelproces wil meewerken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.