Wat voor belang hebben organisaties om tot flexibilisering van de arbeid over te gaan?

Dat is:
  • De globalisering van de economie. De globalisering van en toename van wereldwijde concurrentie leiden tot schommelingen in de afzetmogelijkheden van producten en diensten. Deze schommelingen leiden tot aanpassing van de productiecapaciteit.
  • Diversiteit van de eisen van de klanten. De klant wil in toenemende mate een dienst of product dat bij hem past en wanneer het hem schikt. De eisen aan een dienst of product worden steeds diverser. En de technische mogelijkheden zijn er om aan die diversiteit van eisen tegemoet te komen. Dit leidt tot grotere fluctuaties in volume en kwaliteit van producten en in arbeidsbehoefte.
  • De ontwikkelingen in de informatietechnologie. De toename van automatisering en informatica leidt tot innovatie van producten en productieprocessen. Deze veranderingen leiden weer tot steeds snellere verandering van functies binnen organisaties
  • Reorganisatie. De ontwikkelingen binnen bedrijven naar 'lean production' , naar meer marktgericht en concurrerend werken brengen veel reorganisatie met zich mee. Er is een verschuiving gaande van de hiërarchische arbeidsorganisaties in de richting van plattere organisaties, die gekenmerkt worden door onder andere werken in groepsverband, decentralisatie van bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Managementlagen verdwijnen en er komen meer verantwoordelijkheden bij de uitvoerenden op de werkvloer te liggen. De leidinggevende wordt meer coach of mentor. Daarnaast zijn er ontwikkelingen om het vaste personeel in te krimpen en voor de productie of dienstverlening tijdelijke arbeidskrachten in te huren of de productie uit te besteden (de zgn. klaverbladorganisatie met drie lagen (professionele staf, contractanten, flexibele arbeidskrachten))
  • Ontkoppeling van de arbeidstijd van de bedrijfstijd. Voorheen viel de bedrijfstijd in veel situaties samen met de arbeidstijd van de werknemers, in een aantal bedrijven met gedeeltelijke of algehele continudienst wordt reeds vanouds gewerkt met ploegendiensten. De afgelopen jaren is in diverse sectoren (onder andere de dienstverlenende sector, winkelsector) de bedrijfstijd verruimd onder invloed van de wensen van klanten globalisering.
  • Concurrentie. Voor veel organisaties is flexibilisering van de arbeid een middel om de kosten van personele inzet te verlagen. Dit kan van doorslaggevend belang zijn om concurrerend te kunnen blijven.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.