Hebben werknemers recht om minder of juist meer uren te gaan werken dan hun in een contract door de werkgever is aangeboden?

Ja, sinds de Wet aanpassing arbeidsduur (Waa) per 1 juli 2000 in werking is getreden hebben werknemers het recht om minder of juist meer uren te gaan werken. Onder arbeidsduur wordt in de wet verstaan: het aantal overeengekomen uren waaruit een werkweek of een anderszins overeengekomen werkperiode van de werknemer bestaat;
Als een werknemer een aanpassing wenst van zijn arbeidsduur, dan moet hij daartoe een schriftelijk verzoek indienen bij zijn werkgever. Dit verzoek moet ten minste twee maanden voor het tijdstip van de beoogde ingang worden gedaan. De aanpassing kan niet eerder ingaan dan wanneer de werknemer ten minste 26 weken in dienst is geweest. De werkgever moet met de werknemer over het verzoek overleg hebben. Toekenning of afwijzing van het verzoek moet schriftelijk gebeuren. Als het verzoek wordt afgewezen, dan moeten de redenen daarvoor schriftelijk worden uiteengezet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.