Mag een werkgever onderscheid maken op grond van verschillende arbeidsduur?

Nee, de werkgever mag geen onderscheid maken tussen een werknemer die fulltime werkt en een werknemer die in deeltijd werkt of tussen werknemers die meer of minder uren in deeltijd werken.
Een deeltijdwerker heeft naar verhouding recht op dezelfde beloning en toeslagen als een werknemer die fulltime hetzelfde werk doet. Ook het aantal vakantiedagen moet naar rato worden berekend. Ook bij de opbouw van pensioenen hebben werknemers recht op gelijke behandeling, ongeacht of ze in deeltijd of voltijd werken.
Niet altijd is echter een gelijke behandeling naar rato van het aantal arbeidsuren van de werknemer op zijn plaats. Een voorbeeld hiervan is de reiskostenvergoeding. Een werknemer die twintig uur per week werkt, gespreid over vijf dagen, zal dezelfde reiskostenvergoeding moeten ontvangen als een collega die een volle werkweek maakt. Werkt hij of zij echter drie dagen, dan is een lagere vergoeding gerechtvaardigd. Is er een proeftijd afgesproken, dan is de duur voor iedere werknemer gelijk, ongeacht de arbeidsduur. Onderscheid tussen werknemers op grond van arbeidsduur, dat nadelig uitwerkt voor een bepaalde groep, mag alleen worden gemaakt als dat objectief gerechtvaardigd is.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.