Waar staat Integraal Gezondheidsmanagement in relatie tot verzuimbeleid?

Onder verzuimbeleid verstaan we beleid gericht op het terugdringen van het verzuim en begeleiding van medewerkers die zich ziek gemeld hebben. Verzuim wegens ziekmelding wil echter niet zeggen dat er altijd een gezondheidskundig probleem aan ten grondslag ligt. Andersom kan er een gezondheidsprobleem zijn zonder dat er sprake is van verzuim, maar waar begeleiding/ aandacht voor de bestaande gezondheidsproblematiek eventueel toekomstig verzuim kan voorkomen of waardoor de motivatie en inzetbaarheid van de betrokken medewerker kan toenemen. Het verzuimbeleid in veel Nederlandse organisaties is meer gedragsgericht dan gezondheidsgericht, meer reactief dan preventief en meer individueel dan organisatie gericht. Dat wil zeggen dat de aandacht vooral uitgaat naar het verhogen van de verzuimdrempel om het grijze en het zwarte verzuim in te perken en in mindere mate naar prikkels om de betermeldingen te bespoedigen of de werksituatie en de capaciteiten van de medewerkers aan elkaar aan te passen. Bovendien worden veelal alleen mensen begeleid die zich ziek hebben gemeld. De bestaande gezondheidsproblemen die (nog niet) tot verzuim hebben geleid vallen buiten het bestaande beleid en bestaande regelingen.
Ofwel er is pas aandacht nadat men zich ziek gemeld heeft. Hoewel er met een goed verzuimbeleid, mede dankzij prikkels van de overheid, veel geld valt te verdienen, beschouwen veel bedrijven en instellingen het niet als een strategisch issue.
Alle activiteiten in het kader van verzuimbeleid, kunnen ook in het kader van IGM aan de orde zijn. IGM is echter primair gericht op positieve doelstellingen als het bevorderen van de gezondheid. Doelstellingen zullen eerder worden geformuleerd in termen van percentage aanwezigheid dan in percentages verzuim c.q. afwezigheid. Een tweede belangrijk verschil is dat verzuimbeleid is gericht op de vaak of lang verzuimende werknemers, doorgaans slechts een klein percentage van het totale werknemersbestand. IGM is gericht op het bevorderen van de gezondheid (en aanwezigheid) van alle werknemers, en dus niet alleen de probleemgevallen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.