Wat zijn de meest gebruikte interventies in gezondheidsbeleid?

Bedrijven kunnen tal van interventies inzetten om medewerkers gezond te houden of weer gezond te krijgen. Deze worden het meest toegepast:
  1. Psychologische interventie - Psychisch verzuim komt veelvuldig voor in Nederland. Met deze interventie bespreekt een bedrijfspsycholoog bijvoorbeeld welke werkgerelateerde factoren meespelen in de uitval van een medewerker en hoe iemand weer gezond aan het werk te krijgen is. De bedrijfspsycholoog houdt de werkgever en de bedrijfsarts op de hoogte van de voortgang en het resultaat. Uitzonderingen daargelaten zijn er 8 tot maximaal 22 gesprekken nodig voor de psychologische interventie. De kosten voor deze interventie bedragen gemiddeld tussen de 1500 en 2000 euro, oplopend tot bijna 2900 euro voor een intensief traject van 22 gesprekken.
  2. Bedrijfsmaatschappelijk werker - Komen problemen van medewerkers niet in aanmerking voor een bedrijfspsycholoog, maar hebben ze wel degelijk aandacht nodig dan komt de bedrijfsmaatschappelijk werker in beeld. Het laagdrempelige karakter van de bedrijfsmaatschappelijk werker maakt dat bedrijven deze interventie vaak plegen. Een bedrijfsmaatschappelijk werker ondersteunt medewerkers die belemmeringen ervaren om hun functie goed uit te voeren, werkgerelateerd of privé, en daardoor langdurig kunnen uitvallen. De bedrijfsmaatschappelijk werker hanteert veelal een praktische insteek. Hij of zij bespreekt met de medewerker bijvoorbeeld hoe het werk anders in te richten of werkzaamheden tijdelijk af te stoten. Afhankelijk van de problematiek vinden er bij deze interventie gemiddeld vijf gesprekken plaats. De kosten van een traject met de bedrijfsmaatschappelijk werker zijn dan ook lager dan bij een interventie door een bedrijfspsycholoog.
  3. Fysieke interventie - Fysieke overbelasting is beroepsziekte nummer 2 in Nederland. Fysieke belasting omvat in dit verband alle factoren binnen de werkomgeving die een risico op lichamelijke klachten vormen. Om overbelasting te voorkomen of te genezen worden fysieke interventies gepleegd. Dit is een verzameling van arbeidsfysiotherapeutische behandeling en begeleiding, gericht op herstel en werkhervatting. De bedrijfsfysiotherapeut geeft, gedurende gemiddeld twaalf sessies, instructies om houding en beweging te verbeteren. Daarnaast kan er een werkplekonderzoek worden uitgevoerd. Hierbij is er specifieke aandacht voor de werkplek, het gebruik van de werkplek en het gedrag van de werknemer op de werkplek. De fysiotherapeut geeft hierbij advies aan de werknemer, of een volledige afdeling, en eventueel ook aan de werkgever om de werkplek zo optimaal mogelijk in te richten.
  4. Arbeidsdeskundig onderzoek - Als een werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is, verplicht de Wet verbetering poortwachter de werkgever om actie te ondernemen. Het inzetten van een arbeidsdeskundig onderzoek kan hierin een eerste stap zijn. Met het onderzoek kijkt een arbeidsdeskundige of een werknemer nog geschikt is om terug te keren in zijn functie. De arbeidsdeskundige gaat met werkgever en werknemer om tafel, bij voorkeur bij het bedrijf om zo een goede indruk van de werkomgeving te krijgen. Zaken als persoonlijk functioneren, sociaal functioneren, omgevingseisen, werktijden en fysieke en mentale mogelijkheden passeren de revue. Als blijkt dat een werknemer niet kan terugkeren in zijn functie, bespreekt de arbeidsdeskundige met betrokkenen een eventuele andere functie in het bedrijf (spoor 1) of de mogelijkheden voor een baan bij een andere werkgever (spoor 2). Werkgevers dienen, al dan niet via een arbodienst, het arbeidsdeskundig onderzoek zelf te initiëren. Het traject neemt meestal anderhalf tot drie maanden in beslag. 
  5. Multidisciplinaire interventie - Als losse interventies op het gebied van gezondheidsmanagement onvoldoende effect hebben, dan biedt een multidisciplinaire interventie mogelijk wel uitkomst. Denk aan een medisch specialist, bewegingsdeskundige, psycholoog en re-integratiedeskundige, vaak onder leiding van een revalidatiearts. In teamverband bespreken zij het dossier van de betreffende werknemer en de behandelmogelijkheden. Dit intensieve traject, van gemiddeld drie maanden, wordt uit de basisverzekering vergoed. De werkgever draagt voor circa 2000 euro bij, voor het inschakelen van de bedrijfsarts en een stuk informatievoorziening. Let op: als de multidisciplinaire interventie niet voldoet aan voorwaarden voor vergoeding vanuit de zorgverzekering, kunnen de kosten oplopen tot wel 9000 euro. Het voordeel van een werkgeverstraject ten opzichte van reguliere revalidatie is dat de bedrijfsarts en de werkgever steeds op de hoogte worden gesteld van de voortgang.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.