Waarom vindt seksuele intimidatie toch steeds weer plaats?

Seksuele intimidatie vindt nogal eens in de sfeer van grappen maken plaats. Het is een manier van met elkaar omgaan, een bepaalde sfeer creëren, erbij horen doordat je bepaalde opmerkingen maakt of glimlachend aanhoort.
Seksuele intimidatie vloeit voort uit een traditionele bedrijfscultuur waarbij aan het gedrag van vrouwen en mannen bepaalde eisen gesteld wordt. Een cultuur waarbinnen meer dan eens ook vormen van discriminatie zoals naar leeftijd, seksuele geaardheid en etnische achtergrond getolereerd worden.
Seksuele intimidatie hangt samen met macht. Macht van mannen over vrouwen. Macht van leraren over leerlingen. Macht van de chef over de secretaresse. Macht van de baas over het winkelmeisje. Macht gericht op het zich moeten aanpassen aan de heersende codes. Macht om mensen die niet aan de 'norm' voldoen buiten te sluiten. Ook homoseksuele mannen ervaren dit. En lesbische vrouwen krijgen zo hun eigen opmerkingen te horen.
Seksuele intimidatie voorkomen houdt verandering in van de bestaande cultuur en algemeen geaccepteerd gedrag en dat is niet eenvoudig.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.