Wat staat er nu precies over seksuele intimidatie in de wet?

Seksuele intimidatie valt onder de noemer van onplezierige arbeidsomstandigheden. Je voelt je niet meer veilig op de eigen werkplek. Seksuele intimidatie valt om die reden sinds 1994 onder de Arbowet. Aan artikel 3 werden toen lid 2 en lid 3 toegevoegd. Artikel 3.2 stelt dat de werkgever dient te zorgen:
  • dat de werknemer zoveel mogelijk wordt beschermd tegen seksuele intimidatie en de nadelige gevolgen daarvan;
  • dat de werknemer zoveel mogelijk wordt beschermd tegen agressie en geweld en de nadelige gevolgen daarvan.
Art. 3.3 geeft de volgende omschrijving van seksuele intimidatie: "ongewenste seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard waarbij tevens sprake is van een van de volgende punten:
  • onderwerping aan dergelijk gedrag wordt hetzij expliciet hetzij impliciet gehanteerd als voorwaarde voor de tewerkstelling van een persoon;onderwerping aan of afwijzing van dergelijk gedrag door een persoon wordt gebruikt of mede gebruikt als basis voor beslissingen die het werk van deze persoon raken;
  • onaangename werkomgeving te creëren, danwel heeft tot gevolg dat de werkprestaties van een persoon worden aangetast en/of een intimiderende, vijandige of onaangename werkomgeving wordt gecreëerd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.