Wat moet er in de anti-discriminatie gedragscode geregeld worden?

De kern van de code moet zijn dat rassendiscriminatie of discriminatie op welke grond dan ook, niet wordt getolereerd. Niet op de werkvloer en niet in contacten met en tussen andere personen binnen de muren van het bedrijf. Deze bedrijfsnorm wordt in de code uitgewerkt in gedragsregels en richtlijnen.
De code dient zo nodig ook van toepassing te zijn op andere personen dan alleen de interne medewerkers. Denk aan de omgang met cliënten, gasten, leerlingen, bezoekers, patiënten, leveranciers of klanten. Dit houdt in dat de code bedoeld moet zijn om vormen van directe en indirecte (rassen-)discriminatie in alle facetten en handelingen van het organisatiebeleid tegen te gaan en te voorkomen.
In de code wordt een gedegen klachtenregeling en procedure vastgelegd voor toezicht op de naleving. Voor de effectiviteit zullen aan de code sancties gekoppeld moeten worden. Deze variëren van mondelinge en schriftelijke waarschuwingen, tot schorsing en/of ontslag in zeer ernstige gevallen en bij hardnekkige recidivisten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.