Wat zegt de wet over pesten op het werk?

Pesten op het werk valt onder de noemer ‘onplezierige arbeidsomstandigheden', je niet veilig voelen of vernederd worden op de werkplek. Sinds 1994 vallen pestgedrag en seksuele intimidatie onder de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Onder agressie en geweld verstaat de wet voorvallen waarbij een werknemer psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen. En dit onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het verrichten van de arbeid. Pestgedrag wordt in de Arbowet dus opgevat als een vorm van agressie en geweld. De wet legt een verbinding met het 'gewone' arbeidsomstandighedenbeleid.
De werkgever moet aandacht besteden aan agressie en geweld bij het maken van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Individuele werknemers kunnen met een beroep op de Arbowet werk weigeren of onderbreken als ze door pestgedrag hun werk niet meer kunnen doen. Wie op basis van de Arbowet een klacht indient heeft ontslagbescherming. De Arbeidsinspectie* moet de naleving van de Arbowet controleren en zonodig aanwijzing aan werkgevers geven.
De ondernemingsraad kan ook een beroep op de Arbeidsinspectie doen. In iedere regio heeft de Inspectie bovendien een vertrouwensinspecteur aangesteld. Daar kan men met klachten terecht. Ook het Burgerlijk Wetboek kan de werkgever aansporen iets tegen pesten te doen. Zo staat in artikel 611 dat de werkgever en de werknemer verplicht zijn zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen.

*Per 1 januari 2022 heet Inspectie SZW 'Nederlandse Arbeidsinspectie' (of Netherlands Labour Authority' (NLA)).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.