Wat is financiële belang van het besparing op niet-arbeidsgerelateerde kosten?

Uit een onderzoek* naar de mate waarin bij bedrijven in de AEX25-index sprake is van het externaliseren van kosten bleek dat in de periode 2009-2011 de arbeidskosten als percentage van de omzet bij deze ondernemingen daalden met 27%, terwijl de externe kosten met maar liefst 49% stegen. Dat was vooral het gevolg van een sterke stijging in de kosten van toeleveranciers.
Nu bestaat bij deze bedrijven bijna 10 % van de omzet uit arbeidskosten terwijl niet-arbeidskosten goed zijn voor 76,1%. Deze trend, die zich nog steeds voortzet, is het gevolg van het feit dat in deze tijd steeds meer gespecialiseerde diensten en technologieën nodig zijn voor het ontwikkelen en leveren van hoogwaardige producten en diensten.
Het verlagen van arbeidskosten is hier niet altijd een goede investering om de concurrentiepositie te versterken. Elke procent kostenreductie op de eigen arbeidskosten, geeft een verbetering van 1,7% van de brutowinst (ebitda). Elke procent besparing op niet-arbeidgerelateerde ‘externe kosten’ daarentegen, resulteert echter in een structurele verhoging van de brutowinstmarge van 6,1%. Een deel van de AEX-fondsen zit zelfs ruim boven dit laatste gemiddelde: Randstad, TNT, Air France-KLM, Ahold, ArcelorMittal en AkzoNobel. Zij hebben dus veel baat bij het besparen op niet-personeelskosten.

*) uitgevoerd door FTI Consulting Strategy & Market Research in samenwerking met Proxima, dienstverlener op het gebied van alternatieve sourcing en procurementdiensten
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 164 vragen en antwoorden over Inkoop - procurement.