Is scenariodenken altijd een langdurig traject?

Afhankelijk van de ambities en doelen met betrekking tot strategieontwikkeling verschilt de diepgang van de scenario's enorm. Het onderscheid kan duidelijk gemaakt worden in de volgende projectvarianten.
  • Een snelle maar nette aanpak (quick and fancy), waarin een team de scenario aanpak gebruikt om hun beelden over de cruciale onzekerheden te expliciteren of om op basis van bestaande scenario's hun strategie te toetsen. In deze aanpak staat het leren van elkaar centraal. De inzichten zijn echter onvoldoende om zware en risicovolle keuzen te maken.
  • Een project van drie tot zes maanden, waarin de verschillende stappen van een scenario project uitgebreid worden uitgevoerd. De studie baseert zich voor de trendanalyse zo veel mogelijk op bestaande bronnen. De scenario's zijn zo goed uitgewerkt en onderbouwd dat ze de komende jaren gebruikt kunnen worden als de belangrijkste basis voor strategie ontwikkeling.
  • Grote scenario projecten met een kwantitatieve onderbouwing van de trends en met een nadruk op lange termijn ontwikkeling duren twee jaar. In deze projecten die vaak 20 tot 40 jaar vooruit kijken, wordt veel onderzoek uitgevoerd. Deze toepassingsmogelijkheid wordt vooral gebruikt door ministeries, research instituten en multinationals.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 177 vragen en antwoorden over Kennismanagement.