Wat zijn succesfactoren van een 'leaving expert' traject?

Er zijn een aantal factoren die van grote invloed zijn op het slagen van een 'leaving' expert traject:
  • Medewerking van de vertrekkende expert; het is evident dat het traject hiermee staat of valt. Gedwongen kennisoverdracht werkt niet. Overdracht van werkelijk persoonsgebonden kennis zal dan niet het gewenste resultaat opleveren.
  • Medewerking van de doelgroep; de mensen die zich de expertkennis eigen gaan maken moeten open staan voor de expertise, ze moeten weten wat er van hen verwacht wordt en alert, actief en betrokken zijn. Ook moeten ze een beeld hebben hun persoonlijk perspectief na het eigen maken van de expertise zoals carrièrekansen binnen de organisatie.
  • Steun van het management; naast aandacht en ondersteuning in uitingen zal management tijd en geld moeten vrijmaken voor het traject. Ook een serieuze monitoring van het traject is een taak van het betrokken management.
  • Tijdig inzetten van het traject en het betrekken van de doelgroep op het juiste moment; in een vroeg stadium onderkennen dat een expert vertrekt verhoogd de mogelijkheden aanzienlijk. Daarnaast is het van belang de doelgroep vroeg te betrekken om instrumenten en concrete overdracht te bepalen.
  • Rolmodel van de vertrekkende medewerker; soms is een vertrekkend expert geen schoolvoorbeeld van een rolmodel voor achterblijvers. Dan spelen bij de beoogde doelgroep emoties mee als "ik wil niet net zo worden als Piet". In zo'n situatie is het belangrijk de kennis te abstraheren van de persoon en belang van de kennis voor het collectief duidelijk voorop te stellen. Opknippen van kennis, overdracht van stukjes naar verschillende mensen kan hierbij ook helpen (los van het feit dat dit in ieder geval een goede risicospreiding is).
  • Accuratesse van de expertise van de leaving expert; traject dient alleen gericht te worden op de cruciale kennis en niet op alle kennis die een expert heeft. Een traject duurt anders te lang, wordt te kostbaar en neemt te veel tijd (en energie) in beslag.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 177 vragen en antwoorden over Kennismanagement.