Wanneer gebruik ik 'flow charts' of 'beslissingstabellen'?

Een optie is om experts te vragen bepaalde expertise te schematiseren in de vorm van een flow chart of een beslissingstabel. Denk daarbij aan het schema dat jarenlang in het belastingformulier zat en waarmee u kon bepalen in welke tariefgroep u viel.
Een 'flow chart' bevat beslispunten, alternatieve paden en uitkomsten waarmee een beoordeling of diagnose kan worden uitgevoerd. Dat geeft ook direct aan voor welke type expertise dit geschikt is, namelijk expertise die wordt toegepast in beoordelingstaken en (simpele) diagnoses. Krijgt iemand een uitkering in deze situatie? Wat kan de oorzaak zijn van storing in dit apparaat?
Dit instrument is zinvol wanneer de expertise zich leent voor visualisatie in een 'flow chart'. Sommige expertise leent zich niet tot het terugbrengen in ja/nee vragen en een beperkte set uitkomsten. De werkelijkheid is vaak een stuk complexer. Beslisschema's zien er simpel uit maar het maken daarvan is dat vaak niet. Het terugbrengen van een werkveld in de vorm van een eenduidige set van vragen en antwoorden is geen sinecure. Tevens moet een dergelijk schema goed getest worden, zeker in situaties waar risico's op fouten worden gelopen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 177 vragen en antwoorden over Kennismanagement.