Hoe houd je een goed exitinterview?

Doelstelling van een exitinterview is het op formele wijze afsluiten van de werkperiode door de organisatie en de (vrijwillig) vertrekkende medewerker. Daarbij komen inhoudelijk de volgende vier onderwerpen aan bod:
  • Het werk en de werkomstandigheden; ervaring van sfeer, functie-inhoud, omstandigheden en samenwerking.
  • De arbeidsvoorwaarden; mening over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • De exacte motivatie van vertrek; positieve en negatieve aspecten van het huidige werk, verschillen van de nieuwe functie ten opzichte van de oude functie.
  • Algemene vragen; aan welke zaken of thema's zou de organisatie of afdeling meer aandacht moeten besteden.
De informatie uit een exitinterview wordt vertrouwelijk behandeld door P&O. De uitkomst kan wel geanonimiseerd weergegeven worden in overzichten (nav meerdere exitgesprekken) op basis waarvan eventuele verbetermaatregelen kunnen worden genomen. Alleen als voor de vertrekkende medewerker helder is (1) wat het doel is van het gesprek, (2) dat de gegevens vertrouwelijk zullen worden behandeld en (3) dat ze in geanonimiseerde vorm zullen worden gebruikt om verbeterslagen te maken, kan een open bijdrage worden verwacht.Het exitinterview wordt meestal gevoerd door de direct leidinggevende maar kan om uiteenlopende redenen ook door een hogere leidinggevende of door HR worden gevoerd.Een exitinterview is zeker niet hetzelfde als het overdragen van expertise. Wel kunnen in een exitinterview onderwerpen of tips van een vertrekkend expert worden ontvangen over wat de organisatie zou moeten doen om expertise van de vertrekkende werknemer te borgen of (verder) te ontwikkelen.Verderop in deze vragenreeks worden diverse instrumenten beschreven die wel specifiek gericht zijn op het vasthouden van expertise van vertrekkende medewerkers.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 177 vragen en antwoorden over Kennismanagement.