Hoe regelt de Wet Kinderopvang de kwaliteit?

Met de Wet Kinderopvang regelt de overheid de kwaliteit van de kinderopvang. In de wet zijn basiskwaliteitseisen geformuleerd over onder andere veiligheid en gezondheid. Kindercentra en gastouderbureaus die aan alle eisen voldoen, worden in een register bij de gemeente opgenomen. Ouders hebben alleen recht op een inkomenstoeslag als het kindercentrum of gastouderbureau waarvan gebruik gemaakt wordt bij de gemeente geregistreerd is.
In de wet is vastgelegd aan welke kwaliteitseisen de kinderopvang moet voldoen. De wet verplicht het kindercentrum of gastouderbureau te zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van de kinderen. Ook zijn zij verplicht ouders te informeren over het gevoerde beleid. Het kindercentrum is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opvang. Bij gastouderopvang zorgt het gastouderbureau hiervoor.
BOinK, MOgroep en de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang werkten samen op basis van het Convenant kwaliteit kinderopvang (januari 2010), dat bindend is voor de leden. In dit convenant zijn met name de regels voor gastouderopvang aangescherpt. Daarnaast is nu een verplichting tot een Meldcode kindermishandeling opgenomen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 91 vragen en antwoorden over Kinderopvang.