Heeft men in het buitenland recht op kinderopvangtoeslag?

Als men in het buitenland woont en van kinderopvang gebruikmaakt, kan men u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de toeslag kinderopvang. Om een toeslag voor kinderopvang te krijgen, hoeven ouders die buiten Nederland wonen niet allebei in Nederland te werken of hier een uitkering te ontvangen en een re-integratietraject te volgen. Als één van hen in Nederland werkt en de ander doet dat in een land van de Europese Unie of in Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein betaalt de Belastingdienst de toeslag ook uit. Dit geldt ook als één van de ouders een uitkering ontvangt en een re-integratietraject volgt.
De kwaliteit van de kinderopvang moet gelijk gesteld kunnen worden aan de eisen die daarvoor in Nederland gelden. Buitenlandse kinderopvang die aan deze eisen voldoet, wordt opgenomen in een centraal register buitenlandse kinderopvang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Kinderopvang in België en Duitsland hoeft niet meer te worden geregistreerd. Wel moeten ouders beschikken over een document waaruit blijkt dat de opvang voldoet aan de nationale regelgeving.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 91 vragen en antwoorden over Kinderopvang.