Heeft men recht op kinderopvangtoeslag bij werkloosheid van de partner?

Stel: u werkt en uw partner is op 1 januari werkloos. Als uw partner gedurende het hele kalenderjaar niet werkt, dan kunt u in principe geen aanspraak maken op een toeslag van het Rijk.
Stel: u werkt en uw partner is werkloos maar hij vindt in hetzelfde kalenderjaar weer een baan en gaat werken. U komt dan het hele kalenderjaar in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Als uw partner op 1 januari werkt maar gedurende hetzelfde kalenderjaar werkloos wordt, hebt u ook gedurende dit hele kalenderjaar recht op kinderopvangtoeslag.
Alleen gedurende het kalenderjaar kunt u aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag. Als uw partner op 1 januari van het volgende kalenderjaar geen baan heeft, vervalt uw recht op de toeslag.
Let op: als u of uw partner een uitkering ontvangt en een re-integratietraject volgt, kan er ook aanspraak worden gemaakt op kinderopvangtoeslag. UWV of de gemeente betaalt dan de vaste toeslag en de Belastingdienst/Toeslagen de inkomensonafhankelijke toeslag. Dit geldt alleen voor de periode dat u of uw partner meedoet aan een re-integratietraject.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 91 vragen en antwoorden over Kinderopvang.