Welke vormen van kinderopvang vallen onder de Wet basisvoorziening kinderopvang?

De volgende vormen van kinderopvang vallen onder de Wbk en hebben dus te maken met de nieuwe financiering en de landelijke kwaliteitseisen.

Dagopvang
Dit is dagopvang waar kinderen van 0 tot 4 jaar gedurende een of meer dagdelen per week het hele jaar door worden opgevangen.

Buitenschoolse opvang
Buitenschoolse opvang is opvang van kinderen van vier tot ongeveer 12 jaar (tot en met het moment waarop ze de basisschool verlaten) vóór en na schooltijd of in de vakanties.

Gastouderopvang
Gastouderopvang is opvang van kinderen in de woning van de gastouder of de vraagouder. Deze mag maximaal vier kinderen (exclusief eigen kinderen) onder de hoede nemen. Onder de Wbk vallen alleen gastouders die zijn aangemeld bij een geregistreerd gastouderbureau.

Ouderparticipatiecrèches
Ook ouderparticipatiecrèches, waarin een groep ouders beurtelings hun eigen kinderen opvangt, vallen onder de Wbk. Van bijvoorbeeld opleidingseisen zijn zij vrijgesteld, alle overige kwaliteitseisen gelden wel.

Innovatieve gastouderopvang
Vanaf eind april 2005 is een nieuwe vorm van gastouderopvang mogelijk geworden: innovatieve gastouderopvang. Wat houdt het in?
  • De gastouder mag 6 ‘niet eigen’ kinderen opvangen.
  • Ook mag gastouderopvang op het woonadres van de gastouder of de vraagouder plaatsvinden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 91 vragen en antwoorden over Kinderopvang.