Wat is het verschil tussen een 'operational audit' en een audit volgens NEN-ISO 19011?

NEN-ISO 19011 is de standaard voor het uitvoeren van audits van managementsystemen. Organisaties gebruiken managementsystemen om hun effectiviteit en prestaties te verbeteren en tijd en geld te besparen. Veel bedrijven passen verschillende managementsysteemnormen toe, voor uiteenlopende onderwerpen als IT, informatiebeveiliging, kwaliteits- en milieumanagement. De toepassing van ISO 19011, de richtlijn voor het beoordelen van de goede implementatie en werking van die systemen, is een belangrijke schakel in het proces van continue verbetering. Daarnaast draagt deze richtlijn bij aan harmonisatie tussen de verschillende (deel)systemen en een uniforme aanpak van het auditproces.
ISO 19011 kan gebruikt worden in alle organisaties die interne of externe audits uitvoeren bij het implementeren en verbeteren van managementsystemen. De richtlijn is bedoeld voor toepassing door een breed scala van potentiële gebruikers, waaronder de auditoren en organisaties die audits van hun managementsystemen uitvoeren vanwege contractuele of wettelijke redenen. ISO 19011 geeft ook richtlijnen voor externe audits, met inbegrip van certificatie-audits en audits bij leveranciers.
Operational auditing is afkomstig uit de financiële wereld en van toepassing bij overnames en grote projecten. De OA-audit is daarvan een afgeleide. De kwaliteitsaudit en de operational audit worden uitgevoerd vanuit een verschillende achtergrond en systematiek. Bij de operational audit is dit vaak het COSO model (Committee of Sponsoring Organizations), een geaccepteerde standaard voor de beheersing van de bedrijfsvoering. Beide hebben feitelijk hetzelfde doel: de borging en verbetering van processen en procedures. In de praktijk is er daardoor weinig verschil tussen de twee.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 479 vragen en antwoorden over Kwaliteitsmanagement.