Uit welke stappen bestaat Scrum?

Veel planningsmethodieken proberen alles vooraf in te plannen. Als er dan wijzigingen nodig zijn, moet ook de planning weer aangepast worden. Eigenlijk worden op deze manier de goede ideeën die ontstaan in de loop van het proces geblokkeerd. Bij Scrum is er juist volop ruimte voor verbetering tijden het proces. Scrum bestaat uit vier belangrijke stappen:
  1. Backlog - De 'product owner' vertegenwoordigt de belangen van de klant. Deze owner speelt ook een belangrijke rol in het opstellen van de backlog, zo sluit het resultaat zo veel mogelijk aan bij de wensen van de klant;
  2. Sprintplanning - Hier wordt bepaald welke items uit de backlog allemaal gedaan kunnen worden in de komende sprint (meestal om de 2 tot 4 weken). De hoeveelheid werk wordt bepaald aan de hand van punten waarbij een bepaalde taak als referentie dient. Door dit puntensysteem en de regelmaat waarmee de sprintplanning plaats vindt, kan het team uiteindelijk vrij nauwkeurig bepalen hoeveel punten zij in elke sprint kunnen doen.
  3. Sprint - Tijdens de sprint werkt het team aan alle items die afgesproken zijn. Dagelijks wordt er een stand-up gehouden waarbij iedere deelnemer uit het team (maximaal 7) antwoord geeft op de volgende vragen: 'Wat heb ik gedaan sinds de vorige meeting?' – 'Wat ga ik doen tot de volgende meeting?', 'Welke belemmeringen zie ik en welke hulp heb ik daarbij nodig?';
  4. Demo - Aan het einde van de sprint wordt het resultaat getoond en wordt bepaald welke verbeteringen er mogelijk zijn in de volgende sprint.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 479 vragen en antwoorden over Kwaliteitsmanagement.