Wat is het verschil tussen agile en lean?

'Agile' en 'lean' zijn verschillende theorieën om flexibel sturing te geven aan een project of organisatie. Zeker tussen agile en lean blijkt nogal eens verwarring te bestaan. Het verschil kan zo omschreven worden:
  • Een organisatie die agile ('wendbaar' of 'lenig') is, kan zich makkelijk aanpassen aan veranderingen van binnenuit en buitenaf. 'Het volgen van het plan' voert niet de boventoon, maar de prioriteit is een flexibele organisatie waarbij samenwerking tussen collega’s en met klanten centraal staat. Dit moet uiteindelijk tot kwaliteitsverbetering en een grotere klant- en medewerkerstevredenheid leiden. Dit  verbeterproces vindt continu plaats, vandaar ook het verschil met projectmanagement, dat meestal van tijdelijke aard is. De nadruk bij agile ligt uiteindelijk op productontwikkeling, innovatie en het creëren van klantwaarde. De focus ligt op extern.
  • Een organisatie die lean ('slank') werkt, is ook continu bezig met het verbeteren van de processen door flexibel om te gaan met veranderingen. Hierbij ligt de nadruk echter op de organisatie als geheel, waarbij verspilling van geld en goederen wordt tegengegaan, terwijl er nog steeds oog is voor het welzijn van de medewerkers. De inzet is dus vooral operationeel, terwijl dat bij agile vooral klantgericht is. De focus op de processen binnen de organisatie als geheel
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 479 vragen en antwoorden over Kwaliteitsmanagement.