Waar plaats ik de proceseigenaren: in de top van een bedrijf of juist zo laag mogelijk in de organisatie, dicht op de uitvoering?

In het algemeen is men het er over eens dat een proceseigenaar degene is die aangesproken kan worden op de proces-output. Hiertoe moet deze wel het overzicht hebben over het complete proces.
Nu zijn er vele processen in een organisatie, ruwweg onder te verdelen in hoofdprocessen, subprocessen en deelprocessen. In de regel hangt het van de omvang van het proces af waar de proceseigenaar het beste overzicht houdt over zijn proces. Voor hoofdprocessen, als het productieproces zal de proceseigenaar veelal in de top van een organisatie gezocht moeten worden, een deelproces als werkvoorbereiding zal daarentegen halverwege de hiërarchie aangestuurd kunnen worden. De proceseigenaar van dit deelproces echter rapporteert aan de hoofdproceseigenaar zodat deze zijn eindverantwoordelijk voor het hoofdproces kan waarmaken.
Voor het effectief functioneren van dit model is het zaak een organisatie verstandig op te delen in logische afgeronde (deel-)processen met elk een duidelijk zichtbare procesverantwoordelijke. Dicht bij de uitvoering zitten dan de taakverantwoordelijken met zijn eigen taak, verantwoordelijkheden, maar vooral ook bevoegdheden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 479 vragen en antwoorden over Kwaliteitsmanagement.