Wat is wijsheid: één overkoepelend handboek voor de holding of voor elke business unit een eigen handboek?

Kies voor verbetering van de onderlinge samenwerking en dienstverlening. Waarschijnlijk lopen processen over meerdere business-units. Wanneer er dan ook nog een certificaat gehaald moet worden, dan is één certificaat voor de hele holding doorgaans voldoende.
Deze aanpak vereist een goede afstemming tussen de business units. Doordat u het systeem voor iedereen tegelijk regelt voorkomt u bovendien dubbel werk en verhoogt u de transparantie.
Wanneer de holding zorgt voor een overkoepelend beleid, dan kan in het centrale boek een beleidsparagraaf opgenomen worden van de holding met in subparagrafen het doorvertaalde beleid van elke business unit.Daarnaast regelt u enkele gezamenlijke procedures als auditing, klachtenbehandeling, documentbeheer en corrigerende maatregelen centraal e kunt u het managementreview op holdingniveau uitvoeren, waarbij uiteraard de business-units de gegevens aanleveren.
Op business-unit niveau kunt u vervolgens werkinstructies uitwerken.
Elke business-unit zorgt voor het vaststellen, invoeren, onderhouden en verbeteren van de processen binnen de unit, het rapporteren aan de holding en het verbeteren van het kwaliteitsbewustzijn binnen de unit.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 479 vragen en antwoorden over Kwaliteitsmanagement.