Ik heb altijd begrepen dat INK een paar treden hoger op de kwaliteitsladder staat dan ISO 9001. Is het daarom voor een organisatie die begint aan kwaliteit het INK-model geen brug te ver?

Het INK-managementsmodel is uitstekend te gebruiken wanneer u nog helemaal niets aan kwaliteit heeft gedaan. Bij de INK-methode zult u moeten gaan nadenken over tenminste negen procesgebieden die gemanaged kunnen worden en waar u kwaliteit in kunt realiseren. Dat hoeft helemaal geen brug te ver te zijn, hoewel je wel heel goed moet weten waar je aan begint.
Het is als het ware een reisbeschrijving, welke route in kwaliteitsland mogelijk is, en waar u allerlei verbeterpunten zult tegenkomen. Op INK kunt u echter niet gecertificeerd worden, zodat u zelf in de gaten moet blijven houden of u met uw organisatie op koers blijft, en belangrijker nog: of deze vooruit gaat. Eigen motivatie en verantwoordelijkheid staan dan hoog in het vaandel. Gevorderden kunnen zich weliswaar door INK laten auditen om te zien of men voor een onderscheiding in aanmerking komt, de Nederlandse kwaliteitsprijs, maar die brug is voor velen wellicht nog wel erg ver.
Bij ISO 9000 is certificatie mogelijk. Maar dan moet u zich dus precies aan zo'n norm houden. Misschien is juist zo'n norm in het begin nog wel een brug te ver, terwijl je al wel met het INK hulpmiddel een stuk verder op weg bent gekomen.Wel kunt u een ISO norm volledig integreren in uw INK programma en daarmee uw INK resultaten bestendigen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 479 vragen en antwoorden over Kwaliteitsmanagement.