Worden non-concurrentiebedingen toegestaan in overnamecontracten tussen ondernemingen?

Ja. In beginsel is het opnemen van dergelijke bedingen toegestaan als die ervoor zorgen dat de voorgenomen concentratie een succes wordt. Non-concurrentiebedingen dienen ter bescherming van de koper van een onderneming. Op die manier wordt voorkomen dat de verkoper direct de concurrentie aangaat met de verkochte onderneming.
Het is daarbij van groot belang de beperkingen van het mededingingsrecht niet uit het oog te verliezen. Artikel 6 Mededingingswet verbiedt afspraken tussen ondernemingen die de mededinging beperken, op straffe van nietigheid. Uitzonderingen hierop zijn ervoor beperkingen van de mededinging die rechtstreeks verband houden met – en noodzakelijk zijn voor – de totstandkoming van concentraties (waaronder overnames). Non-concurrentiebedingen:
  • zijn gerechtvaardigd als ze een looptijd hebben van maximaal drie jaar als met de  overname de overdracht van zowel goodwill als knowhow is gemoeid. Wordt in het kader van de overname wel goodwill maar geen knowhow overgedragen, dan is een looptijd van maximaal twee jaar toegestaan;
  • moeten in geografische zin beperkt zijn tot het gebied waarin de doelvennootschap vóór de overname actief was. De reikwijdte van het non-concurrentiebeding mag nog worden uitgebreid tot gebieden waarvan de doelvennootschap op de datum van de overname voornemens was deze te betreden, mits de doelvennootschap op het moment van de overname al in de voorbereidingen van deze expansie had geïnvesteerd;
  • moeten beperkt blijven tot producten en diensten die de doelvennootschap ten tijde van de overname aanbood. Het is niet toegestaan het non-concurrentiebeding uit te breiden tot activiteiten van – bijvoorbeeld – de koper.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Mededinging.