Kan de OR, wanneer de ondernemer het advies van een voorgenomen besluit benoeming of ontslag van een bestuurder negeert, beroep instellen tegen het besluit van de ondernemer?

Wanneer de ondernemer het advies van de OR over een voorgenomen besluit ex artikel 30 WOR (voorgenomen besluit tot benoeming of ontslag van een bestuurder) negeert, kan de OR geen beroep instellen tegen het uiteindelijke besluit van de ondernemer. Hierin wijken de mogelijkheden van de OR in belangrijke mate af van de mogelijkheden ten aanzien van de adviesplichtige besluiten van artikel 25 WOR. De ondernemer hoeft ook geen opschortingstermijn in acht te nemen.
Toch kan de bestuurder (of wie namens de bestuurder in dit geval optreedt) de ondernemingsraad niet geheel negeren. De bestuurder zal in ieder geval de procedure netjes moeten voeren. Dat houdt in dat de bestuurder de OR betrekt bij de profielschets van een nieuwe bestuurder en ook bij de verdere werving en selectie. Doet de bestuurder dit niet dan bestaat wel de mogelijkheid voor de OR om het geschil aan de kantonrechter voor te leggen.
 
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 351 vragen en antwoorden over Ondernemingsraad.