wat is het verschil tussen een ingeleende en een uitgeleende werknemer voor de medezeggenschap?

Artikel 1 van de Wet op de ondernemingsraad (WOR) geeft een heldere omschrijving van verschillende begrippen waarmee de OR te maken krijgt, waaronder het begrip werknemer. In lid 3 zijn de begrippen uitgeleende en ingeleende werknemer uitgelicht. Voor de OR is het belangrijk de verschillen te kennen vanwege de verschillende medezeggenschapsrechten die deze werknemers hebben.
  1. Uitgeleende werknemer: is een werknemer uitgeleend door uw organisatie, dan heeft hij ondanks dat hij zijn feitelijk werkzaamheden uitvoert in een andere onderneming medezeggenschapsrechten (actief en passief kiesrecht) in uw eigen organisatie.
  2. Ingeleende werknemer: is een werknemer ingeleend door uw organisatie, dan heeft hij vanaf het moment dat hij 24 maanden werkzaam is in het kader van de werkzaamheden van uw organisatie medezeggenschapsrechten (actief en passief kiesrecht) in uw onderneming. Deze ingeleende werknemers tellen dan ook mee voor de bepaling van het aantal werknemers dat de instelling van een OR door de ondernemer verplicht stelt (bij 50 werknemers). 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 351 vragen en antwoorden over Ondernemingsraad.