Kan de ondernemer voor andere onderwerpen dan waarvoor de wettelijke geheimhoudingsplicht geldt, een geheimhoudingsplicht opleggen?

De ondernemer kan aan OR-leden, leden van een door de Ondernemingsraad ingestelde commissie en door de Ondernemingsraad geraadpleegde deskundigen een geheimhoudingsplicht opleggen. De ondernemer zal vooraf moeten mededelen dat hij de geheimhoudingsplicht wil opleggen, voor welke gegevens de geheimhoudingsplicht geldt en hoe lang de geheimhoudingsplicht duurt.
Het is niet de bedoeling dat de bestuurder te pas en te onpas geheimhouding oplegt. In de praktijk wordt geheimhouding alleen incidenteel opgelegd, en alleen voor zover het specifieke bedrijfsgevoelige informatie betreft. Om misverstanden te voorkomen, is het van belang dat de bestuurder hierover duidelijke afspraken maakt met de OR. Zo moeten alle betrokkenen precies weten welke informatie onder de geheimhouding valt. Ook alle informatie waarvan de betrokkenen in verband met een eerder opgelegde geheimhouding het vertrouwelijke karakter moeten begrijpen, valt hieronder.
Ook moet voor iedereen duidelijk zijn hoe lang de geheimhoudingsplicht geldt. De bestuurder doet er goed aan om geheimhouding altijd af te spreken voordat hij de informatie verstrekt. Op grond van artikel 20 WOR mag het namelijk ook achteraf, maar daarmee verliest de OR de kans om de betreffende informatie te weigeren. In het belang van de OR is het ook verstandig om een einddatum aan de geheimhoudingsplicht te verbinden. Is geheimhouding bijvoorbeeld nog redelijk als een advies- of instemmingstraject is afgerond? De OR moet zijn achterban namelijk vroeg of laat (kunnen) informeren over deze trajecten. Geheimhouding mag de OR uiteindelijk niet belemmeren in zijn functioneren.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 351 vragen en antwoorden over Ondernemingsraad.