Valt een klokkenluiderregeling onder het instemmingsrecht?

Per 1 juli 2016 is elke organisatie met vijftig werknemers of meer wettelijk verplicht om een interne meldregeling te hebben. Die zogenoemde klokkenluidersregeling geeft werknemers de mogelijkheid om melding te maken van (mogelijke) misstanden in de organisatie. Vanwege het instemmingsrecht(artikel 27 WOR) van de ondernemingsraad (OR) zijn de werkgever en de OR op elkaar aangewezen bij het opstellen en wijzigen van de interne meldregeling. Als de OR niet akkoord gaat met de opgestelde regeling of wijzigingen ervan, kan alleen de kantonrechter nog vervangende toestemming geven.
Daarnaast geeft artikel 23 WOR de ondernemingsraad het recht op initiatief waarmee hij zaken als de meldregeling en benadeling in het bijzonder onder de aandacht van de bestuurder kunt brengen. Bovendien stelt artikel 31 WOR een jaarlijkse evaluatie van de regeling verplicht.
Ongeveer de helft van de klokkenluiderszaken komt uit de private sector, een derde speelt binnen de publieke sector en het overige deel binnen de semipublieke sector. In de private en semipublieke sector komt fraude, verduistering of diefstal het meest voor; in de publieke sector gaat het vooral om schendingen van voorschriften of regels.
Hoewel er ook een verbod geldt op benadeling van klokkenluiders, geeft maar liefst 75% van de melders aan dat zij te maken hebben met represailles op het werk zoals ontslag of het arbeidscontract wordt niet verlengd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 351 vragen en antwoorden over Ondernemingsraad.