Hoe ver strekt het instemmingsrecht over de inhoud van pensioenregelingen?

De OR heeft instemmingsrecht met betrekking tot zowel de pensioenovereenkomst (inhoud) als de uitvoeringsovereenkomst (uitvoering). In artikel 27 lid 7 WOR is uitgewerkt wat in ieder geval onder het instemmingsrecht valt. Een pensioenovereenkomst gaat over de inhoud en regelt onder andere het toegepaste pensioensysteem, de pensioenopbouw per jaar, de eigen bijdrage en het partnerpensioen. Het instemmingsrecht ziet op elk voorgenomen besluit van de bestuurder tot vaststelling, wijziging of intrekking van de pensioenovereenkomst. De instemming van de OR is dus ook vereist als het om kleine wijzigingen gaat. Op dit instemmingsrecht geldt een uitzondering als er sprake is van een verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds of als de pensioenregeling is geregeld in een collectieve arbeidsovereenkomst (artikel 27, lid 3 WOR).
Ook bepalingen uit de uitvoeringsovereenkomst die van invloed zijn op de pensioenregeling, zoals vaststelling van de verschuldigde premie en de keuze van de werkgever om het werknemerspensioen onder te brengen bij een bepaalde pensioenuitvoerder vallen onder de inhoud van de regeling.
Als de achterban van de betrokken vakbonden instemt met de uitwerking van het pensioenakkoord, is de werkgever verplicht bij het instemmingsverzoek aan de OR ook een transitieplan meesturen. Hierin wordt de verantwoording van de wijzigingen verwoord.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 351 vragen en antwoorden over Ondernemingsraad.