Heeft de OR instemmingsrecht in het beleid rond BYOD?

Steeds meer werknemers gebruiken hun eigen apparaten of devices – zoals smartphones, tablets of laptops – ook voor werk, ook wel Bring Your Own Device (BYOD) genoemd. Om het gebruik van eigen apparaten op de werkvloer in goede banen te leiden, is het belangrijk dat er regels voor zijn, zodat de werkgever zich beschermt tegen datalekken, virussen en andere problemen, en ook voor de bescherming van privacy van werknemers.
De ondernemingsraad heeft volgens artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) instemmingsrecht op regelingen die betrekking hebben op personeelscontrole en het verwerken van personeelsgegevens. Het verplichten van een goed werkende virusscanner valt dan ook niet onder het instemmingsrecht , maar het installeren van een programma waarmee de ICT-afdeling de controle van het apparaat over kan nemen en in alle mappen kan, valt hier wel onder.
De privacy van de werknemer gaat in principe boven het bedrijfsbelang, tenzij er zwaarwegende zaken meespelen. Als het dan toch nodig is om te kunnen ingrijpen op een privé-apparaat, moet de mogelijkheid hiertoe vooraf zijn vastgelegd in een ict-reglement. Hierbij moet in het oog worden gehouden dat een werknemer – zelfs als hij zijn eigen apparaten gebruikt – in principe niet verantwoordelijk is voor ontstane problemen, tenzij hij bewust de fout in is gegaan of opzettelijk roekeloos is geweest.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 351 vragen en antwoorden over Ondernemingsraad.