Wat wordt bedoeld met integriteit?

Een persoon handelt integer, als deze zijn functie adequaat en zorgvuldig uitoefent, met inachtneming van zijn verantwoordelijkheden en de geldende regels. Een persoon oordeelt en handelt idealiter op moreel verantwoorde wijze, op basis van algemeen aanvaarde sociale en ethische normen.
Integriteit wordt soms beperkt uitgelegd als de afwezigheid van fraude en corruptie. Soms wordt integriteit erg breed uitgelegd en vallen er ook waarden onder als collegialiteit, betrouwbaarheid, klantgerichtheid, objectiviteit, fatsoenlijkheid, effectiviteit en efficiëntie.
Vaak heeft een bedrijf een Integriteitsprotocol waarin duidelijk is omschreven wat men binnen dat bedrijf onder integriteit verstaat en wat de sancties zijn wanneer men deze regel overtreedt. Belangrijk is dat deze regels duidelijk met de werknemers zijn overgebracht. Voorbeeld: in sommige gemeenten staan bepaalde aannemers en/of bouwbedrijven op de 'zwarte lijst'. Het gemeentebestuur wil dan ook niet dat met deze bedrijven zaken wordt gedaan. Een goed Integriteitsprotocol is dan ook in dit geval van belang vooral voor de betrokken afdelingen zoals Bouw en Wonen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 165 vragen en antwoorden over Particulier recherchebureau.