Wat is een dievenval?

Een dievenval is een vooropgezet plan om aan te tonen dat een persoon (werknemer) in strijd met de geldende regels handelt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen. Er zijn diverse soorten dievenvallen zoals:
  • Dacty- of vingerval - Hierbij wordt het voorwerp van waaruit regelmatig iets wordt gestolen vrijgemaakt van vingersporen, zodat de kans wordt vergroot om vingersporen van een persoon aan te treffen die dit voorwerp na het vrijmaken weer aanraakt;
  • Fotoval - De apparatuur wordt hierbij geactiveerd bij beweging, geluid of verandering van lichtsterkte;
  • Alarmval - Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een koffer met daarin elektronische apparatuur die een bepaald signaal uitzendt wanneer de koffer bijvoorbeeld wordt geopend of verplaatst;
  • Indicatieve val - Bij het plaatsen van deze val wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten poeders zoals afwasbaar en niet afwasbaar fluorescerend materiaal en direct kleurende stoffen (poeders).
Een dievenval wordt meestal gebruikt bij interne diefstallen en inbraken. Afhankelijk van de casus kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten dievenvallen tegelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 165 vragen en antwoorden over Particulier recherchebureau.