Hoe zit het met performance management van HR zelf?

De HR-fte-ratio is een goede maatstaf voor de efficiëntie van de HR-functie. De HR-fte-ratio drukt uit hoeveel medewerkers in de organisatie bediend worden door één fte (van 40 uur) in de HR-functie. De gemiddelde HR-fte-ratio ligt op 77, zo blijkt uit het onderzoek Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2016-2017. Onder de HR FTE ratio vallen alle HR-taken binnen een organisatie, met uitzondering van die taken die door de (lijn)manager worden uitgevoerd. Daaronder vallen dus ook alle HR-administratietaken, advies, beleid en management. Ook als deze onder de financiële afdeling vallen, of zijn uitbesteed.
Naarmate organisaties groter zijn, stijgt de HR-fte-ratio, wat betekent dat grotere organisaties naar verhouding met minder HR-capaciteit uitkomen. Dit schaalvoordeel zwakt echter wel af naarmate de omvang van de organisatie toeneemt. Overigens fluctueert de gemiddelde HR-fte-ratio nogal per sector; van 54 bij de overheid tot 99 in de collectieve sector (onderwijs, welzijn en gezondheid).
De samenhang tussen de HR-fte-ratio met het opleidingsbudget per medewerker laat een significant negatieve relatie zien. Dit betekent dat naarmate één HR-fte meer medewerkers bedient, de hoogte van het opleidingsbudget per medewerker doorgaans afneemt.
Daarnaast is er bij het ziekteverzuim een positief significante relatie met de HR-fte-ratio, ook na controle op het effect van organisatiegrootte en sector. Dit betekent dat organisaties met een hoge HR-fte-ratio vaker gekenmerkt worden door een hoog verzuimpercentage.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 115 vragen en antwoorden over Performance management.