Wat is een aanbestedende dienst?

Een aanbestedende dienst is de staat, een provincie, een gemeente, een waterschap of een publiekrechtelijke instelling dan wel een samenwerkingsverband van deze overheden of publiekrechtelijke instellingen. Een publiekrechtelijke instelling is een instelling die specifiek ten doel heeft te voorzien in behoeften van algemeen belang, anders dan van industriële of commerciële aard, die rechtspersoonlijkheid bezit en waarvan:
  1. De activiteiten in hoofdzaak door de staat, een provincie, een gemeente, een waterschap of een andere publiekrechtelijke instelling worden gefinancierd;
  2. Het beheer is onderworpen aan toezicht door de staat, een provincie, een gemeente, een waterschap of een andere publiekrechtelijke instelling of
  3. De leden van het bestuur, het leidinggevend of toezichthoudend orgaan voor meer dan de helft door de staat, een provincie, een gemeente, een waterschap of een andere publiekrechtelijke instelling zijn aangewezen.
Woningcorporaties worden tot dusver niet als publiekrechtelijke instelling aangemerkt. Publiek gefinancierde onderwijsinstellingen zijn wel publiekrechtelijke instellingen. Ook zelfstandige bestuursorganen en samenwerkingsverbanden tussen andere aanbestedende diensten en marktpartijen, waarin de aanbestedende diensten voor meer dan 50% participeren zijn publiekrechtelijke instellingen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 76 vragen en antwoorden over Vastgoed: Bouwen.