Btw-belaste verhuur op verzoek: voor welke onroerende zaken mogelijk?

Een Btw-belaste verhuur op verzoek is alleen mogelijk bij verhuur van ruimten die niet als woonruimte worden gebruikt. Met andere woorden; de verhuur van woonruimte is altijd verplicht vrijgesteld van btw.
Om verhuur aan te kunnen merken als met btw belast zijn er tweemogelijkheden, namelijk via de gesloten overeenkomst dan wel door hierom gezamenlijk te verzoeken. Bij verhuur moet de keuze in de schriftelijke huurovereenkomst zijn opgenomen.
Belaste of verhuur is alleen mogelijk als de huurder minimaal 90% van de btw kan aftrekken, maar voor bepaalde branches wordt 70% geaccepteerd. De verhuurder moet verklaren dat hij aan deze eis voldoet. In verhuursituaties moet elk boekjaar aan deze eis worden voldaan, anders vervalt de optie met terugwerkende kracht. De huurder moet binnen vier weken na het betreffende boekjaar zowel de verhuurder als de inspecteur op de hoogte brengen van het niet hebben voldaan aan deze eis. De optie eindigt ook bij gebruik als woning dan wel als de verhuurovereenkomst eindigt en er een nieuwe huurder komt. De ingebruikneming moet vóór het einde van het boekjaar na levering of verhuur plaatsvinden. De herziening van de btw-aftrek mag overigens niet afhankelijk worden gesteld van het binnen een bepaalde termijn doen van een verzoek.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 114 vragen en antwoorden over Vastgoed Huur & Verhuur.