Kan een eigenaar van grond met ernstige verontreiniging zich verweren tegen een saneringsbevel door te stellen dat eerst de veroorzaker moet worden aangepakt?

De Wet Bodembescherming kent een duidelijke voorkeursvolgorde. In principe geldt 'de vervuiler betaalt', dat wil zeggen dat de veroorzaker die een verontreiniging heeft veroorzaakt de sanering uitvoert in eigen beheer (dus ook de kosten daarvan draagt). Is dit onmogelijk, bv. omdat hij niet meer te achterhalen is, dan is in beginsel de eigenaar/gebruiker aansprakelijk. De overheid kan sanering in eigen beheer door de eigenaar/gebruiker afdwingen. Indien de eigenaar/gebruiker kan aantonen niet betrokken te zijn geweest bij de verontreiniging of niet kon weten van de verontreiniging bij de aankoop van het perceel, treedt de overheid zelf op als saneerder. In aanvulling op de voorkeursvolgorde geldt voor eigenaren en erfpachters van ernstig verontreinigde bedrijfsterreinen een saneringsplicht
Uitgangspunt is dat met grote terughoudendheid zal worden omgegaan met het geven van saneringsbevelen aan bewoners. In het algemeen geldt dat het bevel gegeven mag worden aan degene die het best in staat is te saneren. Indien de veroorzaker derhalve niet kapitaalkrachtig is, maar de eigenaar wel, kan in beginsel de voorkeursvolgorde worden genegeerd. Het enige, de eigenaar ter beschikking staande verweer dat hij de verontreiniging niet zelf heeft veroorzaakt, gaat dan niet op.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 76 vragen en antwoorden over Vastgoed: Bouwen.